Tuesday, May 29, 2012

Rombongan Tunang (Felda Batu Dua,Gemas) --> Melaka

5 Mei 2012

Kami ke Gemas, ikut rombongan bertunang
Selesai majlis, mereka sepakat ke Melaka. LAst minute plan.
So, ikut jalan lame. Punya la jauh kalau ikut jalan lame.
Sampai Melaka 6 petang. Masa yg sikit utk jalan2.
Mereka nak naik A'Famosa tp aku takut sebab da Maghrib, kat atas tu ade kubur lame.

Mujur la tak jadi naik, so amik gambar depan A'Famosa je.
Then, kami berjalan kaki ke sungai dekat dengan Star Cruise.
Memandangkan da Maghrib, sume mati akal tak tahu nak g mane.
Last2 kami makan kat kedai makan dekat dengan kapal Star Cruise Melaka.
Macam best je naik kapal tu. Ramai gile yang beratur naik naik. brp agaknya tambangnya?

Dalam pukul 9 malam, kami pun gerak balik.
Kebetulan hari tu Hari Wesak. Tak tau pulak yang Melaka sambung Hari Wesak gile2 meriah.
Sampaikan banyak jalan tutup dan stuck dalam jem selama 2 jam!
Siap matikan enjin lagi. Kete2 kat belakang matikan enjin, pastu dorang jalan kaki tgk function tu kat depannnnn tu..

Akhirnya sampai rumah dalam pukul 1pagi!

*Kesimpulannya, janganlah g Melaka kalau ade perayaan sebab Melaka memang akan sambut besar2an punya. Kalau yang plan nak g Melaka tu, tido sane terbaek, takdela balik umah lambat..



Depan A'Famosa. Sementara tunggu yang terpisah sampai

Depan Samudera Muzeum

Nak balik da =)

Sangkut dalam jem! =='


Wednesday, May 16, 2012

Brunei

27-30 April 2012 aku ke Brunei dengan 2 orang adik aku.
Pergi bertiga without parents =D
Relakkss la, dengan niat yang baik, insyaAllah dipermudahkannya~

Adik2 aku la yang plan nak g.
Aku join la sekali, nak tengok negara orang, kan.
Bayangkan, tiket beli seminggu sebelum pergi
Pasport pun buat seminggu sebelum pergi

Mujurlah sistem sekarang pasport siap 3 jam je.



27 Apr
Flight pukul 655 pagi.
So kena ade kat LCCT awal sebab check in antarabangsa ni kena awal.
Tido pukul 12 tengah malam,bangun pukul 2 pagi, gerak pukul 3pagi.
Gila awal! Berat je mate nak bukak~~

Da sampai airport Brunei, sepatutnya tido kat Pusat Belia, macam asrama la
Tapi penuh pulak sebab ada sukan apetah.
Then kami berjalan kaki 2km untuk ke KHH Soong Rest House seperti dicadangkan oleh org belia tu.
Rupa2nya KHH Soong Rest House ni mcam rumah pelacuran! Memang tak lah!

So, tanya punya tanya, kami ke Seri Complex, agak jauh dr bandar, naik bas $1
Nak cari hotel ikut bajet kami.
Jumpa la ala2 hotel bajet, Le Gallery Suites & Hotel.

*Oh ye, sape yang topup banyak2 tu, sia2 la ye sebab sampai sane topup korang automatik habis.
aku ade topup fone aku RM20. sampai je airport trus RM00 !!
Pastu bajet nak cari kedai nak topup.
tapi kat sane dorang tak gune line kita ni, Celcom, Maxis, Digi, dan lain2.

Giler frustt!!
Klu sruh org topupkan dari Msia, akan masuk topup tu tapi sehari habis camtu je.
So tak payah la topup ye..

Kalau kenalan dari Msia call korang yg kat Brunei ni, topup korang yang akan ditolak.
Rugiii!!
So kalau nak buat panggilan ke Msia, beli Calling Card. $5 dapat buat panggilan 1jam 40minit..

da settle check in, baru g sarapan. Cafe ni satu je bukak pukul 4 pagi. 
aku kena makan pagi ye, nanti migrain sb perut kosong,hehe                     
sementara tunggu boarding, BBM dulu
Da sampai airport sane, kena isi borang pulak, leceh je
Kami je yang ke Brunei

Ketiduran, hehe

                                                 Kami check in kat sini. Le Gallery Suites Hotel

Tunggu aircond bilik hotel repair
Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin
Yayasan Shopping Mall Brunei. Kat sini je shopping2 souveniers
<3
Royal Regalia. barang2 Sultan Brunei
Sungai Kianggeh. Sampai belakang tu boleh naik, tak berapa dolar $

28 Apr
Hari kedua, kami ke Kiulap, Gadong
Naik bas la transport utama kami sebab murah.

Lobby atas hotel
Meja sebagai tripod kami, HAHA
Dalam bas, otw ke Gadong Mall
Keadaan dlm bas. Tak crowded mcm bas kita, sangat selesa!
Dan bas dorang comel2 je
Adik no 3
Dalam Gadong Mall. With adik no 2

Ni pulak Kiulap Mall.

JOM MAKAN! Makan kat Jollibee, mcm KFC, dalam Kiulap Mall

Hari kedua baru dapat makan nasi, HEAVEN! Perut aku
WAJIB makan nasi, nanti migrainn, hehe
Tunggu bas depan Kiulap Mall
Tunggu bas lame gile so kami decided jalan kaki ke
jalan besar, senang nak dapatkan bas.

29  Apr - Aku stay kat hotel. Adik2 aku je kluar, dorang g mane tah.


30 Apr

Yeay! Balik Malaysia!
Semangat ni nak balik!
Flight pukul 3petang.
Tapi kami gerak pukul 11pagi.

dalam bas, nak balik daaa
Tunggu boarding. Malaysia is The BEST!