Wednesday, January 18, 2012

Tips Memilih Perfume

Sebelum ni aku ada post tentang koleksi perfume aku kan..
entri yang bertajuk Wanita dan Perfume.

so kali ni nak share camne nak beli perfume yang sesuai dengan kulit kita.
kadang2 yang tersalah beli, korang akan bau sampai pening kepala la, last2 perfume tu buat perhiasan je dalam almari kan.rugi rugi! ~

so, here some tips for u ollss!

1) CUBA - kat mane2 kaunter jual perfumes, mereka akan ada tester. so korang ada hak untuk test perfumes2 tersebut. jangan test atas kertas cam biase yang kat shopping complex tu buat tau! korang test kat pergelangan tangan di nadi korang. lepas cube tu, korang g lah jalan2 mane2, after few hours, korang bau semula tangan korang, adakah anda senang dengan bau tersebut atau sebaliknya. kalau bau yang memeningkan, lupakanlah niat nak beli perfume tu!

2) JANGAN TIRU - korang jangan la tiru jenama perfume kawan2 korang. deria bau mereka dan deria bau kita lain tau. jangan mudah terpengaruh ye! =)

3) SERBUK KOPI - serbuk kopi? apa kena mengena kopi dangan perfume? haa, untuk pengetahuan korang, ada gunanya serbuk kopi ni. setiap kaunter atau kedai2 yang menjual perfume, mereka pasti sediakan serbuk kopi ni. tujuannya adalah men-naturalkan bau anda selepa anda bau perlbagai jenis perfumess.. INGAT! kalau nak bau perfumes, hanya 3 kali je, masuk kali ke 4, bau perfume akan berubah pada deria anda dan bau lah serbuk kopi untuk men-naturalkan deria bau anda. =)


4) HARGA - biasenya, perfumes yang branded ni mahal. tapi untuk botol kecil, tak mahal sangat, dalam rm1++ je. tapii untuk lebih jimat, aku cadangkan korang beli mase YES (Year End Sales), atau sales2 perayaan!! time nih harga perfumes gila2 murah punya! sometimes, korang boleh dapat satu set perfumes (body lotion + perfumes + sample perfumes) cuma bawah RM200 je! lagi satu, nak lagiii jimat, beli la pefumes yang dlama satu kotak ada macam2 jenama tu, botolnya kecik je. kat langkawi sangat2 mudah nak dapat. jangan kedekut sangat untuk manjakan diri korang dengan perfumes mahal, its worth it, trust me.=)


5) MATAHARI - Ladiess! please lah jauhkan perfume korang dari cahaya matahari. sebab cahaya matahari ni akan mengubah bau asli perfume korang, tak kisahlah yang branded atau biase. ni salah satu fav ladies yang suka tinggalkan perfume dalam kete,alasan memudahkan mereka pakai perfume lepas lunch hour. so, sesape yang meja solek dekat dengan tingkap atau senang terkena cahay matahari, tak payah ubah kedudukan meja solek anda, just alihkan perfume anda dalam almari baju. cari space sikit untuk letak dlm almari.


#SELAMAT MEMBELI PERFUMESS! =))

0 comments: