Monday, May 23, 2011

Al - Fatihah

Hi ! lame da saya tak update blog.
kali ni nak share tentang arwah tok saya.

begini. awrah da lame sakit, keluar masuk hospital da jadi rutin.
baru2 ni, ada la ayah dan bonda balik kampung.
oh kampung kat terengganu, sebelah ayah.
parents saya balik terengganu sebab nak tengok tok sakit.

mereka balik naik kete, g 3 hari kalau tak silap.
then, bebrapa minggu lepas tu, balik lagi tapi naik flight sb ayah tak boleh lama2 duduk dalam kete.
so, naik la flight. mmg mahal tapi nak buat camne.

mereka g sehari je, tah la kenapa.
meraka g hari sabtu, ahad malam mereka balik.
then hari isnin sedare sane kata tok masuk ccu,sebelum ni wad biase je, suruh balik.

then bonda decided kami semua balik naik kereta.
ayah and adik no 4 tak ikut sebab ada exam.
yang balik saya, bonda, adik no 2 and adik bongsu.

as usuall, gilir2 drive la kan, 8 jam tu !
kami betolak hari selasa 17 mei 2011 8am.
sampai sane 330pm.

then, kami lepak kat pantai batu burok dulu sebab waktu melawat 430pm.
430pm, kami ke hospital tapi tak boleh masuk ramai2, kena sorang2 je.
mula2 bonda masuk then saya anad adik.
sebelum saya exchange dgn adik, arwah tok tak lepaskan tangan saya.

saya pun tunggu la lame kejap kan, then waktu melawat nak habis, terpaksa lepaskan tangan sb nak exchange dgn adik jumpa tok pulak.
dalam pukul 7 lebih, kami pun balik rumah tok.
da siap2 sume mandi, kami pun nak keluar la cari makan malam.

masuk je kete, cik amy adik ipar bonda msg kata tok tengah nazak.
semua da kelam kabut.
tak sampai setengah jam 850pm, cik amy msg kata tok da meninggal dunia, innalillah..

so kami tunggu kat umah, prepared apa2 yang patut.
dalam pukul 9 lebih, jenazah sampai umah.

adik bongsu da takut, yelah, dia tak pernah hadapi situasi macam ni.
takut punya takut, last2 dia tertidur.
waktu malamnya, tak tau sape yang jage arwah tok..
seramm..

esoknya subuh, ibu kejut sume bangun n mandi2.
dalam lepas zuhur, baru jenazah dikebumikan,
mula2 tak nangis,lepas sesi cium jeanzah, aku jadi sebak, terus mengalir airmata.
aa
ya, aku hanya ada sorang nenek je sekarang.

MB Terengganu pn ada datang melawat.

jom kongsi tengok gambar yang ade beberapa je ni.


 dalam kete, otw balik terengganu. wif adik bongsu, si drama king!

 ketibaan MB Terengganu. yang pakai kopiah putih tu ayah-long n baju biru gelap tu my father.


 nak ke kubur. budak2 batak, almaklum la tak pernah naik lori

 ayahlong siram pusara
 my father pulak.

cik awang, adik ayah.

0 comments: