Wednesday, May 25, 2011

supper

sejak akhir2 ni, senang cite sejak habis study ni,kan,saya sering makan lewat2 malam.
bukan ape, bila pukul 8 pm lebih camtu tak rase lapar pun.
pastu mula la pukul 12tgh malam mengagau cari makanan kat dapur.

malam tadi, pukul 12 lapar da.
ingatkan lauk da habis, nasib baik ade lagi lauk, nasi pun ade.
bila tengok lauk, alamak, macam takde selera nak makan lauk tu pulak.
pastu terasa nak makan roti dengan telur mata pulak.

then panaskan la minyak untuk masuk telur mata.
sementara tunggu minyak panas, g la amik roti.
halllamak ! roti takde pulak ! (da frust sebenarnya, perut lapor da!)
pastu terus terfikir makan nasi mentega dengan scrambled egg campur bawang + lada api
fuhhh!!

pastu hiris la bawang, lada api.
telur pulak 2 biji ! kacau sume.
pastu masak la telur, da siap tu letak atas nasi.
nasi pulak da digaul dgn mentega.

bawak nasi, air suam n vitamin bawak naik makan kat dalam bilik, sambil tengok maharaja lawak!
hehe..
memang sodap!
pastu makan vitamin E pulak.

pastu tengok badan kat cermin, gemuk la !
46kg dengan ketinggian 156cm.
berat ni mase masuk hospital tu, tak tau la sekarang da brp, 49kot?

alamak, akibat salah timing makan la ni! 
haiyohh!
belum kawin badan da nak ke doraemon.
tak boleh jadi ni.
pasni kena makan waktu yang betul.
tengahari 2pm. malam 8pm !




Monday, May 23, 2011

Al - Fatihah

Hi ! lame da saya tak update blog.
kali ni nak share tentang arwah tok saya.

begini. awrah da lame sakit, keluar masuk hospital da jadi rutin.
baru2 ni, ada la ayah dan bonda balik kampung.
oh kampung kat terengganu, sebelah ayah.
parents saya balik terengganu sebab nak tengok tok sakit.

mereka balik naik kete, g 3 hari kalau tak silap.
then, bebrapa minggu lepas tu, balik lagi tapi naik flight sb ayah tak boleh lama2 duduk dalam kete.
so, naik la flight. mmg mahal tapi nak buat camne.

mereka g sehari je, tah la kenapa.
meraka g hari sabtu, ahad malam mereka balik.
then hari isnin sedare sane kata tok masuk ccu,sebelum ni wad biase je, suruh balik.

then bonda decided kami semua balik naik kereta.
ayah and adik no 4 tak ikut sebab ada exam.
yang balik saya, bonda, adik no 2 and adik bongsu.

as usuall, gilir2 drive la kan, 8 jam tu !
kami betolak hari selasa 17 mei 2011 8am.
sampai sane 330pm.

then, kami lepak kat pantai batu burok dulu sebab waktu melawat 430pm.
430pm, kami ke hospital tapi tak boleh masuk ramai2, kena sorang2 je.
mula2 bonda masuk then saya anad adik.
sebelum saya exchange dgn adik, arwah tok tak lepaskan tangan saya.

saya pun tunggu la lame kejap kan, then waktu melawat nak habis, terpaksa lepaskan tangan sb nak exchange dgn adik jumpa tok pulak.
dalam pukul 7 lebih, kami pun balik rumah tok.
da siap2 sume mandi, kami pun nak keluar la cari makan malam.

masuk je kete, cik amy adik ipar bonda msg kata tok tengah nazak.
semua da kelam kabut.
tak sampai setengah jam 850pm, cik amy msg kata tok da meninggal dunia, innalillah..

so kami tunggu kat umah, prepared apa2 yang patut.
dalam pukul 9 lebih, jenazah sampai umah.

adik bongsu da takut, yelah, dia tak pernah hadapi situasi macam ni.
takut punya takut, last2 dia tertidur.
waktu malamnya, tak tau sape yang jage arwah tok..
seramm..

esoknya subuh, ibu kejut sume bangun n mandi2.
dalam lepas zuhur, baru jenazah dikebumikan,
mula2 tak nangis,lepas sesi cium jeanzah, aku jadi sebak, terus mengalir airmata.
aa
ya, aku hanya ada sorang nenek je sekarang.

MB Terengganu pn ada datang melawat.

jom kongsi tengok gambar yang ade beberapa je ni.


 dalam kete, otw balik terengganu. wif adik bongsu, si drama king!

 ketibaan MB Terengganu. yang pakai kopiah putih tu ayah-long n baju biru gelap tu my father.


 nak ke kubur. budak2 batak, almaklum la tak pernah naik lori

 ayahlong siram pusara
 my father pulak.

cik awang, adik ayah.

Wednesday, May 11, 2011

celebrating mother's day 2011

hi mera dos ! (hi kawan2 ku)
rasenya tak lambat lagi nak ucapkan selamat hari ibu walaupun hari guru bakal menjelma.
SELAMAT HARI IBU untuk ibu2 sedunia ! (k.long sayangg sangat2 kat ibu,muahhh!)

memandangkan hari ibu jatuh pada hari ahad, amatlah bertuah bagi kami untuk meraikannya.
so, kami decided untuk sambut kat kampung ibu, kat kuala sawah,rantau. dokek jo. (dekat je)
last minute punya keputusan, so ala-ala simple je menu2 kami.
adik2 buat puding kastard, saya buat 2 biji kek, kek coklat dan kek mocha cheese.

bertolak ke rumah nenek 4pm, sampai je umah nenek, sepupu saya da ade tunggu kami2 semua.
awalnya kaklong, hehe.
then, tak sampai 5 minit, datang pulak sepupu sepapat.
bertambah meriah la kan.

then kami bekerjasama amik meja rasmi letak bawah pokok rambutan.
sambut kat halaman rumah,sedap sikit, angin ada, sejuk je,kampungkan..
bila makanan sume da siap terhidang, sume nak amik gambar sebelum potong kek.

berhimpit-himpit la nak amik gambar, haha.
ni lah gambar2 nya.
Enjoyss !! =)


ni ibu saya !

ibu-ibu

ni nenek saya. katanya nak tengok saya kawin sebelum dia tutup mata.

ni la sepupu saya yang sampai awal tu.

adik kembar saya yang no.3

yeay! jom lompat! ni anak2 sedare.yang berbaju merah tu adik terrkecil saya.

ni adik no.4 saya.

sibling tersayang.

makngah bersama ibunya.

parents tercinta saya.

ibu dan anak.

 yang baju coklat muda tu MC tak rasmi petang tu.




konon sabhi sadi la tu, haha.

* 5 gmbar tak di-edit sebab MALAS.
* gambar saya tak dimasukkan atas sebab-sebab tertentu,sekian.


Thursday, May 5, 2011

kunyah-kunyah

hi!=)
sedapnya makan coklat nips ni sambil sufr internet.
memang da jadi tabiat, kalau nak buat kerja or surf internet, mesti kena ada sumthing untuk dikunyah.
antara yg kerap sy minum iaialah Green Tea, good for health!=)

saya kunyah coklat nips!=)


Wednesday, May 4, 2011

telur busuk !

hari bangun pagi macam biase, sampai la time nak masak tengahari.
pastu hari ni ibu balik petang, ayah pulak kursus, nak masak simple2 je la.
kami adik beradik tak cerewat tentang makan.
so harini masak telur masak kicap memandangkan sume suke.

first goreng telur dulu.
bila pecahkan telur, keluar ULAT ! 
mula-mula jumpa anak ulat then jumpa BAPAK ulat! besar giler !
yucksss!
terus nak muntah and tak tahan bau busuk!!

saya cepat-cepat g buang dalam longkang, nanti tergedik2 ulat tu merayap entah mane2 nanti.
habis semua telur saya buang,lantak la elok ke tak.
meremang bulu roma den !

then terus takde mood nak masak !

Tuesday, May 3, 2011

Majlis aqiqah Usop @ Ahmad Danial

uiii..=)
update baru pulak.
baru-baru ni majlis aqiqah anak sepupu den.
dapat lagi anak sedare baru..=)

namenya ahmad danial tp orang panggil usop.
nak tau sebab apa?
sebab penangan usop wilcha tu la. kita bakor je..~ hehe
dari dia lahir sampai la ni letak name usop tu. name gelemer,ok ler tu..=)

 ni la usop, =)
ni nenek dan ayah usop.
ni ibu die..=)
ni nek nyang usop..=)