Thursday, June 17, 2010

Operation @ Hospital Columbia Asia


emm, da lame da tak update blog,sampai lupa password, hehe..
ni kena reset balik password, baru dpt buka..

tanggal 1 Jun 2010, aku menjalani operation kt Hospital Columbia Asia..
untuk buang ketumbuhan kat pergelangan tangan kanan..
bukan la nak menunjuk operate kat hospital swasta tapi aku operate under insurans..
thanks to Prudential Insurans..=)

pukul 6 pagi, ibu kejut bangun..
aku mandi, tapi tak sarapan sebab start pkul 12 tgh malam, aku da kena puasa
then, pukul 7 gerak g columbia asia sebab doktor kata 7.30pg da kena dftar..

sampai hospital 7.15pg, tgk kat kaunter takde orang..
tunggu sampai 730 baru ada orang, tu pun baru sorang..
da settle daftar, aku n ibu duduk atas kerusi sebab kena tunggu pula pkul 745..

dengan suhu aircond agaknya 1 darjah celcius, aku duduk luar hospital, tak tahan sejuk!
tengok jam, da 745, takde pula orang panggil masuk..
pukul 8 baru la nurse panggil..
haihh..buek ponek den yo tunggu lamo2,,(buat penat aku je tunggu lame2)

badan da start menggigil (menggigil sejuk n menggigil takut)
sape tak takut, da la first time operate, tak tau keadaan dalam bilik tu camne..
gigi terketak2,adoii..

masuk je bilik, kena pulak buat check up dulu..
rupanya ramai yang operate berlainan doktor la..
nurse bagi baju, suruh tukar..

da tukar baju, duduk atas kerusi khas utk patient..
pembantu perubatan siap selimutkan lg, hehe
nurse2 kat sane memang best!
dorang layan patient sangat2 baik..
perasaan gemuruh hilang sikit..=)

ibu setia menemai aku..
then, nurse bagi ubat penenang, katanya untuk hilangkan rasa gemurah..
macam tau2 je aku gumuruh, haha
da telan ubat, aku ingat hilang la rase takut,tapi tak hilang2 jugak!

pastu nurse da suruh masuk bilik operation..
nurse suruh peluk cium salam ibu sebelum masuk, wah macam nak berpisah lame pula, hehe
then, aku pun ditolak masuk..

da masuk bilik bedah, dalam 10 minit tunggu doktor datang, macam2 ayat da aku baca..
aku da takut, bila la nak bius nie..
dalam mase nak masuk bilik bedah tadi, aku ternampak pisau bedah tu!

kejap tu, masuk 3,4orang bakal nurse dari segi college, dorang praktikal kot,tgk operation nie..
then datang pakar bius..
dia cucuk tangan kiri aku nie, masuk jarum..
sakitt! kalu cucuk kat tempat ada banyak daging, takpe gak..
ni cucuk betul2 kat tulang..!

pastu dia masukkan cecair dalam badan aku nie..
tiba2 badan aku kebas, kaku, tak boleh gerak..
then, dia pasang pulak gas kat hidung aku nie..
"dik, sedut dalam2 ye"
2 kali sedut, aku terus tak sedar ape2..

sedar2 je, tengok tangan, da balut..
alhamdulillah, da selamat operate..
tak sakit sangat, macam kena gigit semut je sakitnya..
aku masih dalam bilik operation..

kejap tu, nurse tolak naik wad aku..
sebelum tu aku nampak ketumbuhan dalam botol,.
nampak samar2 sebab aku macam sedar tak sedar je time tu..
tapi jelas la besar biji guli, siap ade urat2 darah lagi, eeii..

keluar bilik operation, ibu ada..
dia senyum kat aku..=)
aku tinggal sehari je kat wad..
sepanjang hari lepas operation, aku tido je..

nurse2 kat sane memang baik..
time makan ubat, dorang suapkan aku ubat n air..
best ade orang layan camtu, hehe

sekarang alhamdulillah makin pulih..
makan pula memang kena pantang..
tak boleh makan sembarangan, takut bernanah..

semua keje buat guna tangan kiri, memang payah tapi hanya sementara..
makan pulak kena guna sudu..
tunggang langgang makan tangan kiri guna sudu..

Thanks a lot kat semua nurse2 untuk layanan first class n Dr. Rahim..
esok (18.6.2010) g hospital semula, doktor nak bukak jahitan..

*ketika blog ini dipos, baru 2 minggu lepas operation..


sebelum operation..ni la ketumbuhannya, sangat dekat dengan nadi..



da selamat operation!


0 comments: